Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Έκφραση ευχαριστιών απο το Σύλλογο Διδασκόντων του 1ου Γυμνάσιου προς τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων


Με ιδιαίτερη χαρά παραλάβαμε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Βριλησσίων λογοτεχνικά βιβλία για την υποστήριξη της Φιλαναγνωσίας των μαθητών μας. 

Σκοπός της είναι η εξοικείωση του μαθητή με το βιβλίο, την ανάγνωση και την ισχυρή εδραίωση της φιλικής σχέσης του με το λογοτεχνικό βιβλίο. Αυτή η σχέση συντελεί στην ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής του σκέψης, στην ενεργοποίηση της φαντασίας και της εφευρετικότητά του. Εμπλουτίζει την αισθητική του καλλιέργεια, αναπτύσσει τη συναισθηματική του νοημοσύνη, καλλιεργεί τη γλωσσική του έκφραση με έμμεσο και βιωματικό τρόπο. 

« Η λογοτεχνία, ως μορφή τέχνης, μεταπλάθει την αντικειμενική πραγματικότητα με την αισθητική αξία που της προσδίδει. Η πρόκληση συγκίνησης, πρωταρχικό γνώρισμα της λειτουργίας της τέχνης του λόγου, όπως και κάθε τέχνης, είναι απόρροια της αισθητικής της αξίας. Ποικίλα συναισθήματα, πάθη, καημοί, διαλογισμοί του ανθρώπου, κοινωνικά προβλήματα μετατρέπονται από το δημιουργό σε αισθητική εποπτεία. Έτσι το ατομικό γίνεται γενικό. Το έργο κάθε λογοτέχνη αντανακλά, δημιουργικά, έναν ολόκληρο κόσμο ιδεών και πεποιθήσεων, που ενώνουν το συγγραφέα με την εποχή του ή τον αντιπαραθέτουν σ’ αυτήν. 

Έτσι κάθε λογοτέχνημα μέσα από την αισθητική ανασύνθεση του κόσμου της ανάγκης, μας οδηγεί στην εσωτερική ελευθερία και συμβάλλει γενικότερα στη συγκρότηση της πνευματικής μας ζωής.» (Άντα Κατσίκη – Γκίβαλου, Εισαγωγή στο Τέρψεις και Ημέρες Ανάγνωσης, ΙΜΠ, 1999)

Το σχολείο μας έχει αναδείξει τη φιλαναγνωσία ως βασικό μέλημα του, λόγω της παιδευτικής αξίας του βιβλίου και της συμβολής της στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών. 

Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας ο οποίος με αμέριστο ενδιαφέρον υποστηρίζει και ενισχύει έναν από τους βασικούς μας στόχους