Μενού

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Συνάντηση-συζήτηση με τον Έλληνα Δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Ιωάννη Κτιστάκη




Οι μαθητές των τμημάτων Β2, Γ3 και Γ4 στις 3 Μαρτίου 2023 συμμετείχαν στη διαδικτυακή συνάντηση-συζήτηση με τον Έλληνα Δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Ιωάννη Κτιστάκη. Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις προτεραιότητες της Ε.Ε. για το 2023, το κράτος δικαίου, τη Δημοκρατία και το σεβασμό ων Ευρωπαϊκών αξιών. 

Η δράση αυτή έγινε στο πλαίσιο του Δικτύου ΣΗ.ΜΑ Α.Ε.Π. μέλος  της συντονιστικής επιτροπής είναι  η Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Βριλησσίων , Ευαγγελία Σύρμα. Υπεύθυνες καθηγήτριες: κ. Βασιλογιάννη και κ. Παπαδοπούλο


Ποιος ειναι ο Έλληνας Δικαστής , κ. Ιωάννης Κτιστάκης

Ο κ. Ιωάννης Κτιστάκης γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1971 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (1993). Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Πολιτική Επιστήμη (Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Robert Schuman, του Στρασβούργου-1995) και στη Θεωρία του Δικαίου (Ευρωπαϊκή Ακαδημία Θεωρίας του Δικαίου, Katholieke Universiteit Brussels & Facultés Universitaires Saint-Louis των Βρυξελλών-1996).

Ανακηρύχτηκε διδάκτωρ Νομικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (2003) με διδακτορική διατριβή στη θρησκευτική ελευθερία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή («ΜΚΟ ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων» 2006).

Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω με ειδίκευση στη διεθνή προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, έχει χειριστεί πάνω από 50 υποθέσεις  ενώπιον του ΕΔΔΑ, 3 από τις οποίες εκδικάστηκαν από το Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης, το οποίο εξέδωσε σημαντικές αποφάσεις [Makaratzis (20.12.2004), Sitaropoulos and Giakoumopoulos (15.3.2012) and Molla Sali (19.12.2018)]. Επίσης έχει υποστηρίξει τη συλλογική προσφυγή [International Federation for Human Rights v. Greece (5.6.2013)] ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Είναι επίσης αναπληρωματικό Μέλος της Επιτροπής της Βενετίας («Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου») του Συμβουλίου της Ευρώπης (2019), και  έχει διατελέσει:

α) Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Boğaziçi  της Κωνσταντινούπολης (2012-2015)

β) Λέκτορας στην Ελληνική Εθνική Σχολή Δικαστών (2000, 2001, 2004, 2013-2018)

γ) Αναπληρωματικό Μέλος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (2004-2006)

δ) Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Φαινομένων  Ρατσισμού και Ξενοφοβίας (ΕΕ) (2004-2006)

ε) Μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ίσης Μεταχείρισης (2005-2006) και

στ) Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Νομικών Εμπειρογνωμόνων στον τομέα της μη-διάκρισης (2005-2008)




Λίγα λόγια για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ, γνωστό και ώς Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ΕΔΔΑ, συχνά αναφέρεται ανεπίσημα και ως Δικαστήριο του Στρασβούργου), ιδρύθηκε το 1959 με σκοπό να συστηματοποιήσει την εξέταση προσφυγών που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα κατά των κρατών μελών βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1950. Έργο του Δικαστηρίου είναι ο έλεγχος της εφαρμογής της Σύμβασης, εκδικάζοντας προσφυγές πολιτών κατά παραβιάσεων που διαπράχθηκαν από κράτη μέλη, όπως διάφορες αστικές και πολιτικές ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του λόγου και της θρησκείας και του δικαιώματος σε μια δίκαιη δίκη.

Πρόκειται για τον πρώτο σε διεθνές επίπεδο δικαστικό μηχανισμό προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρέχει τη δυνατότητα τόσο διακρατικής όσο και ατομικής προσφυγής, μετά την εξάντληση των εσωτερικών ένδικων μέσων. Οι αποφάσεις του δικαστηρίου είναι δεσμευτικές. Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης επιμελείται της πιστής εφαρμογής και εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ εκ μέρους των κρατών μελών.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εδρεύει στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Αποτελείται από περισσότερους από 40 δικαστές που εκλέγονται για μη ανανεώσιμες θητείες εννέα ετών. Συνολικά, το Δικαστήριο αποτελείται από 5 τμήματα, όπου το καθένα έχει έναν πρόεδρο, έναν αντιπρόεδρο και επτά δικαστές. Σε υποθέσεις μικρότερης βαρύτητας αναλαμβάνει μια επιτροπή τριών δικαστών, ενώ σε υποθέσεις μεγαλύτερης βαρύτητας μπορεί να συγκληθεί μια επιτροπή ευρείας σύνθεσης 17 δικαστών. Κάθε κράτος μέλος της Σύμβασης διαθέτει στο Δικαστήριο από έναν δικαστή. Από ελληνικής πλευράς, μετέχει ο Ιωάννης Κτιστάκις (2021-2030).

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν πρέπει να συγχέεται με το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είναι όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εδρεύει στο Λουξεμβούργο και μεριμνά για την ορθή εφαρμογή του Ευρωπαϊκού δικαίου.

Τι είναι το Δίκτυο ΣΗ.ΜΑ.-Α.Ε.Π.

Το Δίκτυο «Σημερινός Μαθητής – Αυριανός Ενεργός Πολίτης του Κόσμου (ΣΗ.ΜΑ. – Α.Ε.Π.)» αποτελεί διεύρυνση και συνέχεια του Δικτύου Εκπαιδευτικών με τίτλο «Είμαι Παιδί: Υπάρχω – Αισθάνομαι – Διεκδικώ», που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius Regio της Δ.Δ.Ε. Β’ Αθήνας 2013 – 2015 και διακρίθηκε λόγω των δράσεών του. Ύστερα, λοιπόν, από κοινό αίτημα πολλών εκπαιδευτικών της Διεύθυνσης Δ.Ε. Β’ Αθήνας που συμμετείχαν στο προηγούμενο Δίκτυο, δημιουργήθηκε το Δίκτυο ΣΗ.ΜΑ. – Α.Ε.Π., ως μετεξέλιξή του. Αντλεί από την εμπειρία του προηγούμενου Δικτύου καθώς και από τις καλές πρακτικές που προκύπτουν από τη σύμπραξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius Regio της Δ.Δ.Ε. Β’ Αθήνας με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα του European Schoolnet «ΕνΔυναμώνω – Enable» με στόχο την οικοδόμηση γνώσεων και την ενίσχυση της συλλογικής ικανότητας ανάπτυξης και αλλαγής (capacity building) των μελών της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας. Στην πιλοτική φάση λειτουργίας του αξιοποιεί έναν πυρήνα του Δικτύου σχολείων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος. Σε αυτό συμμετείχαν εκπαιδευτικοί διαφορετικών ειδικοτήτων από 158 σχολεία σε σύνολο 172 μονάδων της Διεύθυνσης Δ.Ε. Β’ Αθήνας καθώς και Δίκτυο 240 Μαθητών – Μεντόρων, με τίτλο «Ενημερώνω – Εκπαιδεύω – Αποτρέπω τη βία στο σχολείο», οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν με τη μέθοδο της «Ομοταγούς Εκπαίδευσης» (Peer – to – peer education). Επομένως το παρόν Δίκτυο όχι μόνο συνεχίζει, αλλά και διευρύνει τον ορίζοντα των ως άνω συνεργασιών.

Το Δίκτυο ΣΗ.ΜΑ. – Α.Ε.Π. ξεκίνησε με τη συμμετοχή τριάντα πέντε (35) Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Δ.Ε. Β’ Αθήνας και την προοπτική της μελλοντικής διεύρυνσής του. Σκοπός του είναι η προετοιμασία των σημερινών μαθητών και ενεργών αυριανών πολιτών για την ένταξή τους στην πολυπολιτισμική και ιδιαίτερα απαιτητική κοινωνία του 21ου αιώνα, που θα έχουν συνειδητοποιήσει ότι η συλλογική δράση είναι συστημική και πολυπαραγοντική.

Οι θεματικοί άξονές του, όπως ορίζονται στις εγκυκλίους λειτουργίας του, είναι: α) Αγωγή του Αυριανού Ενεργού Πολίτη του Κόσμου – Αειφόρος Εκπαίδευση, β) Ανθρωπιστικές Αξίες, γ) Ανθρώπινα Δικαιώματα, δ) Συναισθηματική Νοημοσύνη-Ψυχοκοινωνικές Δεξιότητες, ε) Δημοκράτης Πολίτης, στ) Ψηφιακή Ιδιότητα του Πολίτη, ζ) Ιδιότητα του Ευρωπαίου Πολίτη, η) Πολίτης της Παγκόσμιας Κοινότητας.

Σε επίπεδο μεθοδολογίας, το Δίκτυο αξιοποιεί ή / δημιουργεί καινοτόμες καλές πρακτικές με τη βοήθεια σύγχρονων εργαλείων προσέγγισης, προχωρώντας σε ενδοσχολικές και διασχολικές δράσεις με στόχους την ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών σε μεγάλη κλίμακα θεμάτων, την ποικιλότροπη διάχυση των δράσεων στην ευρύτερη ελληνική και ευρωπαϊκή κοινότητα ως προτάσεων-πηγών έμπνευσης για εκπαιδευτικούς και μαθητές, και την ενίσχυση του συνεργατικού κλίματος σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών. Στα έξι χρόνια της λειτουργίας του αποτελεί βασικό δίαυλο συνεργασίας μεγάλου αριθμού σχολείων της Δ.Δ.Ε. Β’ Αθήνας και στους κόλπους του πραγματοποιείται και αναδεικνύεται πλήθος δράσεων σε συνεργασία με φορείς και οργανώσεις που λειτουργούν σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, διανοίγοντας, μεταξύ άλλων, τη σχολική ζωή στην ευρύτερη κοινότητα.

Με πληροφορίες 

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ (sch.gr)

Ιωάννης Κτιστάκης : Ποιος είναι ο νέος Έλληνας Δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 

Ο Ιωάννης Κτιστάκης εκλέχθηκε δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 

Τι είναι το Δίκτυο ΣΗ.ΜΑ.-Α.Ε.Π. – ΣΗ.ΜΑ. – Α.Ε.Π (sch.gr)