Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

Διοικητικός Απολογισμός απερχόμενου ΔΣ, όπως εγκρίθηκε από την χθεσινή Γενική Συνέλευση

Πεπραγμένα περιόδου Μαρτίου 2013-Νοεμβρίου 2014
 
Aγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες,
 
Ο Σύλλογος Γονεών & Κηδεμόνων του 1ου Γυμν. Βριλησσίων είναι παρών και ενεργός στο σχολείο μας τα τελευταία 2 (σχεδόν...) χρόνια, έχοντας ως σκοπό την ουσιαστική  αρωγή στην παρεχόμενη εκπαίδευση, με κάθε τρόπο και μέσα από στενή και αγαστή συνεργασία με τη Διεύθυνση και το προσωπικό του σχολείου μας.
Σκοπός του τρέχοντος Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας ήταν να ενημερώνει τους γονείς και να λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε αυτούς και το Σχολείο,  τον Δήμο και κάθε αρμόδιο λειτουργό ή θεσμό της εκπαίδευσης, συμβάλλοντας ενεργά στην επίλυση τυχόν προβλημάτων. Θέλουμε επίσης να τονίσουμε, ότι στόχος μας ήταν πάντα και η διαβίβαση προβληματισμών και παραπόνων γονέων του σχολείου μας προς την διεύθυνση του σχολείου και τον σύλλογο διδασκόντων και η διεκδίκηση καλύτερης εκπαίδευσης για τα παιδιά μας. Θεωρούμε ότι αυτή η ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων είναι πάντα αφορμή για παραγωγική συζήτηση και μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας του σχολείου. 
Στα  πλαίσια αυτά,το ΔΣ του συλλόγου μας εκπροσώπησε τους γονείς αυτήν την διετία σε όλα τα όργανα που προβλέπονται από τους σχετικούς νόμους αλλά δεν έμεινε μόνο στα «τυπικά» του καθήκοντα…. Διοργάνωσε εκδηλώσεις με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων των γονέων μεταξύ μας, την ενδυνάμωση της επαφής των γονέων με το σχολείο και της συμμετοχής τους στη σχολική ζωή αλλά κυρίως την ενίσχυση του αισθήματος των παιδιών μας, ότι οι γονείς τους είναι παρόντες στην ζωή τους γενικότερα και ο ρόλος τους δεν εξαντλείται στο σπίτι.
Σκοπός μας ήταν ακόμη να ενεργοποιήσουμε και τα παιδιά μας, ωθώντας τα σε  νέες, δημιουργικές και ευχάριστες δραστηριότητες και δημιουργώντας μαζί τους ευχάριστες αναμνήσεις από την σχολική ζωή.
Kατά την διάρκεια του σχολικού έτους 2013 (εκλογές Μαρτίου –έως τέλος σχολικής χρονιάς) ο σύλλογος διοργάνωσε-συμμετείχε στα πιο κάτω:
·           Μάρτιος 2013 : Eνεργοποίηση blogue συλλόγου, λίστας e-mail και δημιουργία σελίδας στο Facebook για διευκόλυνση της επκοινωνίας με τα μέλη του.
·           Απρίλιος 2013: ΡΟΔΑ , ΤΣΑΝΤΑ και.... ΚΑΦΕΣ, μια διαφορετική μέρα στο σχολείο μας με τα ποδήλατα μας, εκδήλωση γνωριμίας και προετοιμασία για συμμετοχή στον ποδηλατικό σύρο Βριλησσίων.
·           Απρίλιος 2013: Συνδιοργάνωση μαζί με το σχολείο Πασχαλινής φιλανθρωπικής δράσης προσφοράς τροφίμων σε οικογένειες που είχαν ανάγκη, μέσω της ενορίας του Αγ. Αντωνίου
·           Απρίλιος 2013: Τουρνουά 3Χ3 SCHOOL BASKET-γονείς-παιδιά, επίδειξη από την ομάδα Vertical Reaction
·           Απρίλιος-Mάιος 2013:Οργάνωση και πραγματοποίηση ενισχυτικής διδασκαλίας στα μαθηματικά για τα παιδιά της Α’ γυμνασίου, κατά την διάρκεια των Πασχαλινών διακοπών και πριν τις εξετάσεις του Ιουνίου 2013.
·           Ioύνιος 2013: Διοργάνωση μέρους των εκδηλώσεων λήξης της σχολικής χρονιάς 2012-3013, μαθητική συναυλία και πάρτυ, αναμνηστικά δώρα Γ’ γυμνασίου, ηχητική κάλυψη εκδήλωσης, διοργάνωση μπουφέ κλπ.
·           Σεπτέμβριος 2013: Yποστήριξη και παράδοση μαθημάτων από μέλη του ΔΣ σε επανεξεταστέους μαθητές της Α’ τάξης κυρίως.
 
Kατά την διάρκεια του σχολικού έτους 2013-2014 ο σύλλογος διοργάνωσε-συμμετείχε στα πιο κάτω:
·            Σεπτέμβριος 2013: Παρεμβάσεις στον Δήμο , από κοινού με το σχολείο, για βελτίωση των κτηριακών υποδομών και των ζητημάτων υγιεινής που εντοπίστηκαν κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
·           Οκτώβριος 2013: Παρεμβάσεις σε αρμόδιους φορείς για γρήγορη λήξη της κατάληψης στο σχολείο μας και γενικότερη δράση για την πρόληψη των καταλήψεων.
·           Οκτώβριος 2013: Yποβολή στο σχολείο μελετημένης λίστας προτεινόμενων δραστηριοτήτων,προγραμμάτων, διαγωνισμών για αξιολόγηση από το διδακτικό προσωπικό και πιθανή συμμετοχή του σχολείου μας.
·            Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2013: Bάψιμο όλων των τάξεων του σχολείου με συμμετοχή γονέων και παιδιών.
·           Noέμβριος 2013: Eκδήλωση στο σχολείο μας με σκοπό την ευασισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τον προγραμματισμό Η/Υ στα πλαίσια της Ευρωπαικής Εβδομάδας Κώδικα ( Europe Code week).
·           Νοέμβριος 2013: Πρόσκληση στο σχολείο μας , με πρωτοβουλία του Συλλόγου, της υπέυθυνης του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Β’ Αθήνας, με σκοπό την ενημέρωση –συζήτηση με τον Σύλλογο διδασκόντων σχετικά με προβλήματα επιθετικότητας  που είχαν παρατηρηθεί.
·           Νοέμβριος 2013 – Ιανουάριος 2014: Συνεχείς παρεμβάσεις στον Αντιδήμαρχο Παιδείας και στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για την βελτίωση των κτιριακών υποδομών του σχολείου μας.
·           Δεκέμβριος 2013: Eκτύπωση εφημερίδας των μαθητών του σχολείου μας, ώστε να πωληθεί προς ενίσχυση των εσόδων του Χριστουγεννιάτικου φιλανθρωπικού παζαριού.
·           Ιανουάριος 2014: Κάλυψη πρωτότυπων δώρων για τους τυχερούς των τμημάτων στις βασιλόπιττες των παιδιών μας.
·           Φεβρουάριος 2014: Διοργάνωση πρωινού Κυριακάτικου καφέ και τουρνουά τάβλι-σκάκι για γονείς, για γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων.
·           Μάρτιος 2014-Ιούνιος 2014: Δημιουργία και υποστήριξη ομάδων μουσικής , θεάτρου και χορού στο σχολείο μας. Οι ομάδες δούλεψαν υπό την επίβλεψη μελών του ΔΣ και με την βοήθεια και εθελοντών γονέων και παρουσίασαν την δουλειά τους στην γιορτή λήξης της σχολικής χρονιάς.
·           Απρίλιος 2014: Συμμετοχή από κοινού με το σχολείο στην δράση Let’s Do it Greece που περιελάμβανε καλλωπισμό εξωτερικών χώρων του σχολείου και δημιουργία graffiti . Τα έργα graffiti συνεχίστηκαν με την επίβλεψη του συλλόγου και τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2014.
·           Απρίλιος-Μάιος 2014: Διοργάνωση Πασχαλινού Παζαριού στο σχολείο μας και διαγωνισμού συνδρομών μεταξύ των τμημάτων, με σκοπό την ενίσχυση των οικονομικών του συλλόγου.
·           Ιούνιος 2014: Συνδιοργάνωση από κοινού με το σχολείο των εκδηλώσεων λήξης της σχολικής χρονιάς 2013-2014 , παρουσίαση της δουλειάς των ομάδων δράσης των μαθητών, πάρτυ λήξης, αναμνηστικά δώρα Γ’ γυμνασίου, αποχαιρετιστηρια δώρα καθηγητών, ηχητική κάλυψη εκδήλωσης, διοργάνωση μπουφέ κλπ.
 
Για το τρέχον σχολικό έτος 2014-2015 έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τα κάτωθι:
·         Συνέχεια του έργου των δημιουργικών ομάδων των παιδιών μας χορευτικής και θεατρικής , με την επίβλεψη μελών του ΔΣ. Στην χορευτική ομάδα συμμετέχουν φέτος περισσότερα από 30 παιδιά και στην θεατρική περισσότερα από 20 !
·         Αστροβραδιά στο σχολείο μας στις 3-10-2014, ξενάγηση στον νυχτερινό ουρανό και παρατήρηση της σελήνης με την βοήθεια του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.
·         Δωρεά χρηματικού ποσού στο σχολείο για την αγορά- επισκευή –αποκατάσταση μουσικών οργάνων για τις ανάγκες των παιδιών μας καθώς και για την αγορά κάδων για τους εξωτερικούς χώρους του σχολείου. 
 
Μια προσωπική νότα..... Πως βιώσαμε την εμπειρία μας από την συμμετοχή μας στο ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας:

Είμαστε κι εμείς γονείς όπως εσείς, με πολλές καθημερινές υποχρεώσεις και η ενεργή συμμετοχή μας στον σύλλογο ήταν καθαρά εθελοντική, αλλά θέλουμε να σας βεβαιώσουμε και απολύτως ανταποδοτική
Η παρουσία και η δράση του συλλόγου ήταν πιστεύουμε δημιουργική , δυναμική ,έντονη σε όλα τα ζητήματα του σχολείου. Προσπαθήσαμε να δώσουμε μια άλλη γλυκύτερη γεύση στη λέξη «σχολείο» , με επιτυχία πλησιάσαμε όλα τα παιδιά, γιατί το Δ.Σ το  βοήθησαν  όλα τα μέλη του, με  τον δικό τους τρόπο ,τις ιδιαιτερότητες , τα χόμπι, τα ενδιαφέροντα , τις ανησυχίες , τις ιδέες , τον εθελοντισμό τους, ακόμη και τις γνωριμίες τους.
Όλες μαζί βάψαμε ,σκάψαμε ,τραγουδήσαμε ,χορέψαμε, προβληματιστήκαμε, γελάσαμε, είδαμε τα άστρα, παίξαμε μπάσκετ ,δημιουργήσαμε ,βοηθήσαμε φιλανθρωπικές δραστηριότητες , προτείναμε εκπαιδευτικές δράσεις ,πλύναμε κουρτίνες ,καθαρίσαμε τζάμια ,θρανία ,καρέκλες, γράψαμε πολλές επιστολές  σε κάθε αρμόδιο  , για χορηγίες, για κτηριακό έλεγχο ,για παραχωρήσεις ,για επισημάνσεις , για διεκδικήσεις (π.χ,για κλειστό γυμναστήριο στο απέναντι οικόπεδο).
Γεμίζαμε χαρά βλέποντας ότι μπορούμε να προσθέσουμε ένα λιθαράκι στην βελτίωση της σχολικής ζωής των παιδιών μας και παίρναμε ζωντάνια από την δημιουργικότητα τους!
 
Γι’ αυτό παροτρύνουμε και άλλους γονείς να αναλάβουν πιο ενεργό δράση θέτοντας υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές του συλλόγου μας.
 
Κλείνοντας το Δ.Σ ευχαριστεί  το σχολείο για την συνεργασία του , όλους τους μαθητές, τους γονείς τους και όλους όσους βοήθησαν στο έργο μας !
 
Να θυμόμαστε οτι ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΜΑΣΤΕ  OΛΟΙ ΕΜΕΙΣ , ΠΑΙΔΙΑ- ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-ΓΟΝΕΙΣ!!!